Jdi na obsah Jdi na menu
 


Museum opevnění Králíky

17. 1. 2007

20.7.2003     Pevnostní linie Králíky   LO vz.36-37 a TO Pěchotní srub " Cihelna "

                     Pájík - Evik - Kubík

     Uprostřed léta jsem se rozhodli, že když máme volný týden tak se pojedeme podívat na Vojenské museum v Králikách. Vyrazili jseme po trase Prostějov - Kostelec na Hané - Konice - Mohelnice - Zábřeh na Moravě - Šumperk - Červená Voda -  Králíky. Museum se nachází na severní straně města Králíky v areálu bývalého ZD na silnici do Prostřední Lipky.

     V areálu jse možno vidět veškerou bojovou těžkou techniku, která byla ve výzbroji armád Varšavské smlouvy ale i exponáty z období II. světové války. Na příjezdové ploše jsem uviděl rozmontovanou pozorovatelnu, která patřila, do ženijního zabezpečení ochrany státních hranic - jednalo se o kovovou věžovou pozorovatelnu č.2 bez skluzu. Tato pozorovací věž - v řeči PéeSáků " špak nebo-li špačkárna ".

     Z bývalých hospodářských budovách se nachází expozice pěchotních zbraní po dobu válečných let 1939 - 1945. Dále je zde maketa LO vz. 37 tzv. řopík s umístněním střeleckého stanoviště pro LK - lehký kulomet.

     Po opuštění areálu musea jsme šli po silnici na Prostřední Lipku, kde se po levé straně nachází objekt TO - Pěchotní srub K - S - 14.

 Zde je bližší popis tohoto objektu:

Pěchotní srub K-S-14
Cihelna

označeníkrycí názevtypodolnostzvonyzbraně vlevozbraně vpravozbraně čelnívěžeochranné střílny
K-S-14CihelnaPSIII ZD3 ZN4 L1 M L1 M G   4 N 
stavební podúsekfirmadatum betonážekubatura betonu
3./III.Boříkovice Ing. Jan Matoušek,Praha 8.10.1936 2110 m3 

Copyright www.sota.cz
  Dosažitelnost: Počet postřehů: Vaše postřehy ICQ podpory: autem 12 Mail podpory 92513147
  Lokalita:   Doplnit lokalitu
Vlevo od silnice z Králík do Prostřední Lipky v bezprostřední blízkosti silnice.

Letecká mapa Turistická mapa
  Popis srubu Cihelna:   Doplnit popis
Izolovaný pěchotní srub na levém křídle tvrze Hůrka. Zvony vytrženy. Zához odstraněn. Týlová strana srubu nese známky německého postřelování. Poškození týlové stěny je místy opraveno vyzdívkami. Levý diamantový příkop je čistý, vybraný, originální levá střílna pro L1 je vsazena v jakémsi podivném železném rámu, což by mělo být vybrání pro pancéřovou oponu, kterou instalovali Němci během pokusů, které za okupace se srubem prováděli. Střílna pro dvojče kulometů je zabetonovaná. Na pravé straně srubu jsou originální střílny pro L1 i M. Diamantový příkop byl donedávna zabetonovaný a s ním i střílna pro 9 cm minomet v týlovém patře. Do této střílny byl jako do jediné v celém opevnění minomet opravdu instalován a zkoušen. Bohužel stalo se tak až za německé okupace. V týlovém patře je vybetonován sokl pro minomet včetně upevňovací patice. Objekt má tři revizní šachty. Jedna je před vstupem do objektu. Druhá je kousek dal směrem k bývalému JZD-obě jsou na odvodnění podmočeného terénu, další klasická na odvod z jímky OMS je za srubem v levo. Interiér srubu je uzamčen. Ve vchodu jsou instalována mřížová vrata (ne originální). V tomto objektu se v září 1938 zastřelil četař Arnošt Hrad, zástupce velitele objektu, který neunesl tíhu kapitulace a ústupu z opevnění. V rámci bojové ukázky u příležitosti 60. výročí československé všeobecné mobilizace mu byla ve vstupní chodbičce srubu znovuodhalena pamětní deska.

Na srubu probíhají od jara 1999 rozsáhlé rekonstrukční práce a jejich cílem by mělo být uvést srub do původního stavu.Z tohoto důvodu berte výše uvedené informace o stavu srubu jako informativní popisující stav přibližně na jaře 99. Dá se očekávat, že stav se bude měnit horečným tempem.

     Přitom na tomto objektu jsme v prostoru vlevo ve směru na Těchonín na louce mezi býv. JZD, lesíkem a protitankovým příkopem viděli jízdu BVP. Kubík byl z toho totálně unešen. Když jsme se vraceli šli jsem na louku na druhé straně silnice na louce vzdálen cca 150 m se nachází linie LO vz. 37, kdy nad ním vlála česká stání vlajka. Po přijítí k bunkru a tzv. zdolání pěchotních překážek jsem vstoupili do vnitřních prostor tohoto opevnění. Největším zážitkem pro nás chlapy byl pohled zrcátkovým periskopem do okolí bunkru.

     Po ukončení návštěvy Králík, jsme odjeli na Suchý vrch a odtud na Dělostřeleckou tvrz Bouda -ale o tomto bude hovořit jiný článek.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář