Jdi na obsah Jdi na menu
 


LO vz. 36-37          10.-20.8.2001        Křížový Buk, Děčín, Hřensko a Všeminy                             Pája - Evik - prcek Kuba - hafan Ráďa

                    Bylo parné léto, já trávil  " zaslouženou" dovolenou, manželka na mateřský, v baráku parno k zalknutí. Vznikl nápad, který je nutno ihned realizovat. Nasedáme do našeho wágnu - Š 120 a vyrážíme z města " Teplice" ven někam na normální čerstvý vzduch. Při našem tzv. bloudění jsme se dostali až do České Kamenice. Zde na místním informačním středisku se od velmi hodné a přívětivé divčiny dovídáme, že se zde nachází Museum LO v okolí České Kamenice.

                    Tak je tu první naše možnost seznámit se blíže s naším prvorepublikovým opevněním. Naše informátorka se k nám pochvíli připojuje a společně jdeme přes náměstí ke staršímu jednopatrovému domu, kde vcházíme po odemčení oprýskaných dveří do přízemní místnosti, kde na nás vdechne duch událostí z let třicátých minulého století. To co tu vidíme nás hned nadchne. Je tu figurína vojáka prvorepublikové čs. armády s označením hraničářského praporu na límci. Modelová situace s rozmístněním LO vz. 36 a 37 v okolí mestečka Česká Kamenice. Vidím zde i jak to vypydalo uvnitře tzv. řopíku tj, LO vz. 37. Po našem dotazu na naši průvodkyni se dovídáme, že nejlepší prohlídka linie LO je na Křížovém Buku. Po rozloučení se naše výprava přesouvá na Křížový Buk.

                    Na Křížovém Buku parkujeme ve stínu, protože je 14. srpna a je pařák Z vozítka vysedáme ve složení já, Evik, prďola Kubík a hafan Ráďa, který má největší radost, že může konečně blbnout venku a nemusí se choulit vedle mne jako spolujezdec. Vycházíme po afaltce při pravé straně do lesa. Po cca 100 m nacházíme první LO vz. 37 a beží k němu do lesa. Když jsem se chtěl podívat dovnitř, zjišťuji, že grosse baterka leží pohodlně v autě a já zatím šmátrám po tmě v bunkru. Pes samosebou se mnou, zvědavý jak slepice. No alespoň si vyzkoušíme v praxi poslušnost - starou dle péesáků.  Po prohlídce celého řopíku určujeme dle střílny, kde se asi nachází další  bunkr a vyrážíme v tomto směru, v snaze najít další. Tak jsme prošli část této linie až po polní cestu, které se křižuje s linií. Vraceli jsme se po ní a ta vyšla na křižovatku cesta na Lipskou a Chřibská. Vrátili jsme se zpět k auto což nebylo daleko a navraceli zpět, z krje lesů, vod a strání do šedi smogu a města.

                  O výletu je pořízena fotodokumentace. Omlouváme se, ale nyní se zpracovává.

                                                                                    P.E.J.H.